Litros Sanat
Türkiye'nin Dijital Kültür Sanat Gazetesi
Ramazan ayının, ruhumuzun arınma sürecine girmesiyle birlikte hepimizin hayatında manevi bir dönem olarak sarsılmaz yeri var. Tüm bu hayat koşturmacası içinde bir aylık bir dinginlik ve dünyevi şeylerden uzak kalabilme hevesi bize iyi geliyor diye düşünüyorum. Hele birde her sene 10 gün geri gelmesiyle bizi tam olarak hayatın içinde yakalıyor olması rutinlerimize doğrudan etki ediyor. Uzun bir süredir tatillere denk gelen ramazan ayı kış aylarına denk gelerek hayatımızın merkezine misafir oluyor. Bu haliyle tüm meşkalelerimize etki ediyor, bizlere paylaşmayı ve dayanışma kültürünü tekrardan hatırlatıyor.
Rutinlerimiz ve görevlerimiz
Bu kutlu ayda bizim için vazgeçilmez rutinlerimiz var elbette. Günlük hayatımızda bize eşlik eden alışkanlıklarımız bu ay içinde yeni bir soluk kazanarak Ramazana özel olarak dönüşüme uğruyor. Var olan alışkanlıklarımız kimisini terk etmeye çalışıyor kimisini ise daha sık yapmaya çalışıyoruz. İlk başta adapte olurken ne kadar zorlansakta devamında getirdiği huzur ‘iyiki’ dememize vesile oluyor.
Sinema da tıpkı bu ayın ruhu gibi, insanın iç dünyasına dokunan, onu düşündüren ve bazen de dönüştüren bir sanat dalı olması özelliğiyle Ramazana ayına ayak uyduran rutinlerimizden. Ramazan’ın sükûneti ve içsel yolculuğu, sinemada hikâyelerin derinliğiyle birleştiğinde keyifli bir dönüşüme şahitlik edebiliriz gibi geliyor. Bu dönemde özellikle manevi, insani ve toplumsal değerlere vurgu yapan filmler, ruhumuza dokunma konusunda oldukça başarılı oluyor. Nitekim sinema tarihi de bulunduğu atmosferin havasını solumaya oldukça elverişli.
Ramazanı ne kadar hissedebiliyoruz?
Tarih boyunca sinema, Ramazan ayının ruhuna uygun birçok film izleyiciyle buluşmuş. İçsel arayışları, fedakârlığı, inancı ve dayanışmayı işleyen yapımlar, bu ayın atmosferini sinema perdesine taşımayı başarmış yada en azından denemiş. Geleneksel aile bağlarını işleyen sıcak hikâyelerden, insanın özüne dönmesini anlatan dramatik filmlere kadar geniş bir yelpazede eserler bulunuyor. Bu filmler, Ramazanın getirdiği huzur ve tefekkür ortamında, seyirciyi sadece eğlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda düşündürüyor ve duygulandırıyor. Özellikle İran ve Türk sineması, Ramazan’ın maneviyatını derinlemesine işleyen filmler üretti. Mecid Mecidi’nin Baran ve Cennetin Çocukları gibi filmleri, küçük ama anlamlı dokunuşlarla insanın iç dünyasına hitap ederken yerli sinemamızdaki Teyzem ve Muhsin Bey gibi yapımlarda Ramazan atmosferine dair sıcak detaylar görmek mümkün.. Klasikleşmiş dini filmler ve dizilerin de her ramazan ayında tekrardan izliyor olmak Ramazan ayına ait rutinlerimizden. Bunun yanı sıra, günümüzde ise eskiye olan özlem ve unutulan değerler üzerine birçok içerik görüyoruz.
Neler izlemek isteriz?
Bu zamana kadar televizyonda alışık olduğumuz tekrarı her ramazan verilen dizi ve filmler bu senede var evet. Ama bugün bu kadar fazla dijital platform ve çeşitli kanallar var iken hala içerik bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz gibime geliyor. Elbette ki eskiye göre daha çeşitli seçenekler var ama bugün bu duruma ‘çok şükür’ diyemiyoruz. Yıl boyunca Ramazan ayından daha az süren ve daha kısa rutinlerin olduğu özel günlerde bile birçok içerikle karşılaşırken söz konusu Ramazan ayı için daha az seçenek olması üzücü bir durum. Bu tabloda yinede neler var neler önerebiliriz diye birçok platformu taradım. Her platform için geçerli olmasa birkaç platformda bazen aleni bazen tahmin edebileceğimiz şekilde Ramazana özel içerikler görebildim. Özellikle 30 gün boyunca yayınlanacak mini diziler, geçmişten günümüze unutmak istemediğimiz değerleri anlatan filmler ve tekrar tekrar izlemekten sıkılmadığımız bize ait yerli içerikler… Hali hazırda boykot edilen platformlardan Netflix’ten şaşırtıcı ve bir o kadar gündem olan bir diziye rastladım: Mo. Başrolü olan filistinli Mo Amer, Teksas'ta bir mülteci soyundan geldiği hayatını konu edinen bu dizi Ramazan ayında dikkat çeken içeriklerden olmuş. Aynı şekilde BluTV’de yayın hayatına başlayıp sonrasında Gain’e geçen Doğu dizisinin 3. sezon içerikleri dini unsurlara oldukça yer verilen işlerden olmuş. Her ne kadar tv dizilerinde manevi değerlerin sadece magazin kısmıyla ilgilenen içeriklerine şahit olsakta bazı dijital platformlarda da durum bu şekilde. Neyseki bazı yerli platformlarda hala Ramazan özel içerikleri görebiliyoruz.
Tabii’de Ramazan havası
TRT’nin dijital yayın platformu olan Tabii bu konuda oldukça zengin içeriklere sahip. Özel olarak sadece Ramazan ayından yayınlanacak içeriklerden bugüne çocuklara ve ailelere özel birçok içerik bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekenleri vazgeçilmezlerden olan Mustafa Akkad’ın Çağrı ve Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmi. Bunların yanı sıra orjinal yapım içeriklerinden; Vefa Sultan, Hay Sultan, Eyvah Ramazan Bey, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Küçük Dahi İbn-i Sina ve İskilip Ramazan Keşkeği, Kudüs Işıkları gibi içerikler. Tabii’de yerini alıyor.
Vefa Sultan
Ramazan’a özel her gün yayınanan Vefa Sultan dizisi özel içerik arayan izleyiciler için iyi bir seçenek. İstanbul'un manevi sultanlarından Muslihuddin Mustafa'nın, yani Vefa Sultan'ın, ilme adanmış hayatını ve Konstantiniyye'nin fethine uzanan manevi yolculuğunu konu alan dizide bir şehrin fethinin yanı sıra aynı zamanda insanın içsel arayışını ve hakikat peşindeki mücadelesini izleyiciye aktarılıyor. Dizinin yönetmen koltuğunda Ahmet Toklu otururken Vefa Sultan’ı genç oyuncu İsmail Ege Şaşmaz oynuyor.
Kudüs'ün Işıkları
Aynı şekilde yine Tabii’de var olan Ramazan ayı özel izleme listelerine ekleyebileceğimiz başka bir öneri; Kudüs Işıkları belgeseli olabilir. Abdulgafur Şahin’in yönetmenliği yaptığı belgesel bir çocuğun gözünden Kudüs’te bir Ramazan gününü anlatıyor. Bulunduğu coğrafyadan kaynaklı Ramazan hissini izlerken yaşayabileceğimiz bu belgeselde, işgal topraklarında olmasına rağmen manevi değerlerini koruyan insanlardan çıkarılacak birçok ders olduğunu görüyoruz.
Şeker Portakalı
José Mauro de Vasconcelos'un aynı adlı romanından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Marcos Bernstein oturuyor. Zeze’nin yalnızlığı, duygusallığı her daim insanı derinden etkiliyor. “Bir kalbiniz var, onu tanıyınız.” dizesini düşündürtüyor. Zeze ailesinin kalabalığı arasında bir yalnızlık yaşar. Kendini anlatamaz. Hayatı portakal ağacı ile tanışmasıyla değişir. O portakal ağacının sahibi Portuga’nın hayatı da bu tanışmayla değişir. Razaman ayında İspanya topraklarından bir merhamet, sevgi hikayesi size naif bir seyir zevki sunabilir.
Yine ailecek izlenecek özellikle çocuklara bu ayın ruhunu hissettirmeye yardımcı olacak birçok içerik Tabii platformunda bulunuyor. Eski Ramazanları olan özlememizin arttığı bu zamanlarda daha çok sarılmamız gereken değerlerimiz olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Hayırlı Ramazanlar.
Yorum Yaz