Litros Sanat
Türkiye'nin Dijital Kültür Sanat Gazetesi
Ramazan ile vedaşalım bayram ile selamlaştığımız bu günlerde baharın da gelişiyle yeni bir döneme giriyoruz. Sevdiklerimizle bir araya gelerek paylaşmanın, dayanışmanın ve huzurun değerini hissettiğimiz bu özel anların yeri çoğumuz için ayrı bir önem taşıyor. Aynı zamanda baharın gelişiyle doğanın uyanışı, yenilenme ve tazelenme duygularını da beraberinde getiriyor. Bu mevsimsel ve kültürel dönüşüm, sinema dünyasında da izleyicilerin tercihlerine yansıyor elbette. Daha sakin ve sıcak battaniye altında takip ettiğimiz içeriklerin yerini kendimizi sokaklara attığımız neşeli, umut dolu yapımlara dönüşüyor.
Bahar ayları, ülkemiz için sinema etkinliklerinin de hareketlendiği bir dönem. Televizyon ve perde karşısından kalkıp kendimizi açık hava sinemalarına attığımız bu dönemde birçok sinema etkinliği ve festival programlarını ve başvuruları dönemlerini ilgilisinin dikkatine açmaya başladı. Dünyaca ünlü seçkisini takip ettiğimiz yaz ayları festivallerinden olan Venedik, Locarno, Saraybosna film festivallerinin başvuru dönemleri başladı. Aynı hareketlilik yerli sinema sahamızda da var tabi ki. Uzun zamandır ramazana denk gelen İstanbul Film Festivali bu sene 11-22 Nisan tarihleri ile tam olarak baharın habercisi oldu. Birçok festivalde boy göstermiş yerli ve yabancı yapımlar İstanbul Film Festivali’nde izleyicisi ile buluşacak. Bu ve bunun gibi daha birçok sinema etkinliği bahar aylarıyla birlikte çoğalacak.
Bayram tatili ve baharın enerjisi, izleme alışkanlıklarımızı da etkiliyor. Soğuk kış günlerinde daha ağır ve dramatik filmler izlemeyi tercih ederken, bu dönemde daha sıcak, neşeli ve ilham verici yapımlara yöneliyoruz. Açık hava gösterimleri, festival filmleri ve aileyle izlenebilecek yapımlar ön plana çıkıyor. Dijital platformlar da bayram ruhuna uygun film ve dizilerle izleyicilere farklı seçenekler sunuyor.
Bu sayımızdaki önerilere de hembayramın sıcaklığını hem de baharın enerjisini yansısın istedim. Keyifle izlenebilecek filmlerden festival yapımlarına kadar geniş bir seçkiyle, hem klasikleşmiş bayram filmlerini hem de güncel önerileri bir araya getirdim. Şimdiden iyi bayramlar, sinemayla kalın.
BLUTV
ANNE FRANK NEREDE?
Ari Folman’ın yönettiği Anne Frank Nerede?, Anne Frank’in hayali kahramanı Kitty’nin gözünden şekillenen bir hikâyeye odaklanıyor. Bir sabah, Kitty kendisini Anne Frank’ın Amsterdam’daki evinde bulur ve onun hâlâ hayatta olduğuna inanarak izini sürmek için bir yolculuğa çıkar. Günümüz Avrupasında geçen bu serüven, yalnızca Anne Frank’ın mirasını keşfetmekle kalmaz, aynı zamanda belgesiz göçmenlerin yaşamlarıyla da kesişerek güncel toplumsal meselelere ışık tutar. 2021 Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen film, Ari Folman’ın senaryosunu yazıp yönettiği izleyicisini hem duygusal hem de düşünsel bir yolculuğa davet ediyor. Geçmişin izlerini bugünün dünyasında sürerek tarihle günümüz arasındaki bağları sorgulayan Anne Frank Nerede? şimdi BluTV’de…
BEŞ ŞEHİR
Beş Şehir, Aydın’ın İstanbul’a tayin olduktan sonra şekerci dükkanında çalışan Mehtap’a gönlünü kaptırmasıyla başlıyor. Aydın, Anadolu’nun ücra bir kasabasından büyük şehre gelmiş bir polisken, Mehtap’a karşı duygularını ifade etmekte zorlanır. Bu süreçte, eski hukuk öğrencisi Şevket’te aynı dükkanda çalışan Dilek’e gönlünü kaptırmış ancak Dilek, yaşadığı zorluklar nedeniyle Eskişehir’e dönmek zorunda kalır. Burada, ailesindeki büyük bir buhran nedeniyle hayatını sona erdirmeyi düşünmeye başlar. Dilek’in Eskişehir’de karşılaştığı bu kriz, İstanbul’da tutunamayıp memleketine dönen Aydın’ın ona yönelttiği duygularla birleşir. Yönetmenliğini Onur Ünlü’nün, görüntü yönetmenliğini ise Eyüp Boz’un üstlendiği film, İstanbul, Afyon ve Eskişehir’de çekilen sahnelerle Aydın ve Dilek’in kendini keşfetme yolculuğunu anlatıyor. Türkiye’nin sayılı makyaj sanatçılarından Derya Ergün ise filme sürpriz bir dokunuş yaparak dünyada nadiren uygulanan bir makyaj tekniği kullanıyor. Beş Şehir şimdi BluTV’de…
DOKUNDUĞUM YÜREKLER
Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı, 30 yıllık hikâyesini Dokunduğum Yürekler belgeselinde toplamış. Mart ayında BluTV’nin yayın programına girmesiyle dijital platform izleyicinin dikkatini çekti. Bu belgesel ile TOÇEV’in 30 yıllık yolculuğunu, yaptığı destekleri Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun’un perspektifinden aktarırken, 8 milyondan fazla çocuğun hayatına dokunulan hikayeye misafir oluyoruz. Destekçiler, sponsorlar, çalışanlar, proje ortakları ve mezunların da hikâyelerini bulunduğu belgesel bu yönü ile bir sosyal sorumluluk bilinci de taşıyor. Yönetmen Ansel Yarcan, 30 yıl önce vakfın 15. yıl kutlamasında izlediği kısa tanıtım videosunun kendisinde büyük bir etki yarattığını ve sinemaya olan ilgisinin o dönem daha da arttığını söylerek çektiği bu belgeselin kendi kariyeri için başka bir önemi olduğunu söylemiş. Dokunduğum Yürekler şimdi BluTV’de…
GAİN
BANA MASAL ANLATMA
Suriçi’nde dolmuş şoförlüğü yaparak hayatını kazanan, iyi kalpli ve utangaç Rıza, mahallenin sevilen gençlerinden biridir. Ancak hayatı, karşısına masalsı bir karakter gibi çıkan Ayperi ile
tanışınca tamamen değişir. Hayata farklı pencerelerden bakan bu iki gencin yolları kesişirken, biri kahraman olmanın peşinde, diğeri ise kendi kahramanını bulmanın peşindedir. Burak Aksak’ın yazıp yönettiği film, sıcak mahalle kültürünü ve romantik komediyi iç içe geçirerek izleyicilere eğlenceli bir hikâye sunuyor. Başrolleri Fatih Artman ve Hande Doğandemir paylaşırken, Devrim Yakut gibi isimlerin olduğu film 2015 BKM yapımı. Nostaljik atmosferi, samimi diyalogları ve renkli karakterleriyle Bana Masal Anlatma şimdi Gain’de…
ÖLÜMLÜ DÜNYA
Haydarpaşa Garı’nda yıllardır Anadolu Tat Lokantası’nı işleten Mermer Ailesi, dışarıdan bakıldığında sıradan bir esnaf ailesi gibi görünse de, aslında nesillerdir uluslararası bir suikast örgütü için çalışan kiralık katillerdir. Yemek yaparken gösterdikleri titizliği hedeflerini ortadan kaldırırken de sürdüren aile, sıkı kurallarla yönetilen bu organizasyonun bir parçasıdır. Ancak bir hata sonucu kimlikleri açığa çıkınca, kaçınılmaz bir kovalamacanın içine sürüklenirler. Ahmet Mümtaz Taylan’ın otoriter baba rolüyle başı çektiği kadroda, kendisine Alper Kul, Mehmet Özgür, Feyyaz Yiğit ve Doğu Demirkol’un hayat verdiği sakar karakterler eşlik ediyor. Kaçış, aksiyon ve absürt mizahın iç içe geçtiği Ölümlü Dünya, temposu düşmeyen hikayesiyle bayramda izlenebilecek keyifli filmlerden.
SEN KİMSİN
Dedektif Tekin ve emekli trafik polisi İsmail, kayıp bir kız vakasını çözmek için kolları sıvar. Ancak bu sıradan görünen dava, onları beklenmedik olayların içine sürükler. Çözdüklerini sandıkları her ipucu, daha büyük bir düğüm yaratırken, ikili kendilerini türlü tehlikeler ve tuhaf oyunların içinde bulur. Olayları kendi yöntemleriyle çözmeye çalışan Tekin ve İsmail, başlarına gelen işlerden sıyrılmaya çalışırken izleyicisine keyifli bir serüven sunuyor. Ozan Açıktan’ın yönettiği ve senaryosunu Levent Pala ile birlikte Tolga Çevik’in de kaleme aldığı film, absürt komedi ve dedektiflik türünü eğlenceli bir şekilde harmanlıyor. Tolga Çevik ve Köksal Engür’ün başrollerini paylaştığı yapımda, Toprak Sergen, Pelin Körmükçü ve Zeynep Özder gibi isimler de yer alıyor. Yapımcılığını BKM’nin üstlendiği Sen Kimsin? şimdi Gain’de…
TABİİ
YOK ARTIK
Yok Artık, taksici Fikret’in bir sabah işe gitmek üzere evden çıkarken ayağını burkmasıyla başlar. Seke seke taksi durağına varan Fikret, arkadaşlarıyla sohbet ederken, Almanya’da yeni evlenen amcaoğlunun komik hikayesinden başlayarak, hem müşterilerine hem de karısına pek çok renkli ve tuhaf öykü anlatır. Ancak, bu öykülerin gerçekliği sorgulanmaya başladıkça, izleyiciyi şaşırtacak sürprizler ortaya çıkar.Yönetmenliğini ünlü oyuncu Caner Özyurtlu'nun üstlendiği, senaryosunu karikatürist Serkan Altuniğne'nin yazdığı filmde, Erkan Kolçak Köstendil, Ceren Moray, Çağlar Çorumlu, Şebnem Bozoklu gibi isimler yer alıyor. İzlerken güldüren, düşündüren ve eğlendiren bir yolculuğa davet eden Yok Artık şimdi Tabii platformunda…
KÖSTEBEK
Köstebek, İngiliz casusu George Smiley’nin soğuk savaş dönemindeki zorlu mücadelesini anlatıyor. Control’ün sağ kolu olan Smiley, görevden uzaklaştırılmasının ardından, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi Sirk içindeki Sovyetler için çalışan bir ajan şüphesini araştırmak için gizlice tekrar görevlendirilir. Smiley, bu ihanet ağını çözmek ve itibarını geri kazanmak amacıyla, Budapeşte’den İstanbul’a uzanan bir yolculuğa çıkar. 1950'li yıllarda geçen bu soğuk savaş dönemi gerilimi, aynı adlı klasik romanın sinemaya uyarlanmış bir versiyonudur. Yönetmenliğini Tomas Alfredson’ın yaptığı ve Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong ve John Hurt gibi ünlü oyuncuları bir araya getiren film, çok sayıda ödül ve olumlu eleştiri alarak Oscar’ın favorileri arasına girmişti.
ŞEKER PORTAKALI
Brezilya'nın küçük bir kasabasında geçen Şeker Portakalı, sekiz yaşındaki Zezé‘nin zorlu yaşamını ve hayal dünyasında bulduğu sığınakları konu alıyor. Zezé, ailesinin büyük ekonomik sıkıntılar çektiği bir ortamda, hassas ve olgun bir çocuktur. En sevdiği şey hayal gücüyle yeni hikayeler yaratmaktır. Ailesinin taşındığı yeni evde karşısına çıkan portakal ağacı, onun dünyasında en güvenli alan olur. Bu ağaç, Zezé'nin sırlarını paylaştığı, korkularını ve sevinçlerini yansıttığı tek varlıktır. 2012 yapımı Şeker Portakalı, Marcos Bernstein tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Yönetmen, televizyon dünyasında daha çok tanınan bir isim olsa da, filmdeki hikaye ve karakterler de televizyon filmi tadı verebilir. Ancak, João Guilherme Ávila'nın canlandırdığı Zezé karakteri, filme hayat veren en güçlü unsurlardan biridir ve küçük oyuncu, bu zorlu rolü başarıyla taşımış. Şeker Portakalı şimdi Tabii platformunda…
MUBİ
DÜĞÜN DAVETİYESİ
Filistinli sinemacı Annemarie Jacir tarafından yönetilen, baba-oğul ilişkisini derinlemesine inceleyen bu yol filmi Mubi’ye gelmesini beklediğim yapımlardı. Şimdi bayram listesine denk gelmesi güzel oldu çünkü çok uzak olmadığımız bir aile yapısını konu ediniyor. Abu Shadi, 60’lı yaşlarındaki boşanmış bir baba ve öğretmendir, Nazareth’te ailesiyle yaşarken yıllardır yurtdışında yaşayan mimar oğlu, kız kardeşinin düğün hazırlıklarına yardımcı olmak için Roma’dan gelir. Baba-oğul, Filistin geleneklerine uygun olarak davetiyeleri elden dağıtmak için birlikte yola çıkarlar. Bu süreç, uzun yıllardır birbirlerinden uzak kalan baba ve oğul arasındaki gerginliği açığa çıkarırken, ilişkilerini de sınamaktadır. Gerçek hayatta da baba-oğul olan başrol oyuncularının güçlü performanslarıyla, gelenek ve modernlik arasındaki çatışmayı başarıyla resmeden bu film mizahı direniş aracı olarak kullanan işlerden. Bir aile hikayesinin ötesine özelinde Filistin toplumunun değerleri ve bireysel kimlik arayışlarını da ele alan Düğün Davetiyesi şimdi Mubi’de…
BEBEK SERVİSİ
Sanghyeon, borçlarıyla boğuşurken, Dongsu, terk edilen bebekleri satan bir tesiste çalışmaktadır. Bir gün, ailesi tarafından terk edilen Woosung adlı bebek, onların elinden kurtulmak isteyen bir çiftten alınarak, iyi bir fiyata satılmak istenir. Bu süreçte, uzun zamandır bu tür işlerle ilgilenen dedektifler, çifti suçüstü yakalamak için fırsat kollamaktadır. Kimsesiz bebekleri satan iki kişinin yaşadıkları üzerinden, kore-eda'nın alışılmış tonlarıyla ilerleyen duygusal ve acı dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Song Kang-ho, Dong-won Gang, Doona Bae ve Lee Joo-Young gibi isimler, karakterlerinin duygusal derinliklerini başarıyla sergiliyor. Cannes Film Festivali'nden ödülsüz dönmeyen bu yapım, izleyiciyi bolca acı tebessümle karşılıyor. Bebek Servisi, hem Cannes’daki başarısıyla hem de anlatımındaki zarafetiyle haftanın önemli filmlerinden biri olma özelliği taşıyor. Hirokazu Kore-eda'nın son filmi Bebek Servisi şimdi Mubi’de…
ARKADAŞIMIN EVİ NEREDE?
İranlı usta yönetmen Abbas Kiarostami'nin 1990 yapımı Arkadaşımın Evi Nerede? filmi, küçük bir çocuğun, yanlışlıkla arkadaşının ödevini alıp evine götürmesi sonucu başına gelenleri anlatan sade ama etkili bir yapım. Arkadaşının ödevini çok geç kalmadan geri getirilmemesi durumunda kötü bir not alacağı endişesiyle yola çıkar. Ancak, Ahmed’in evini ve arkadaşının adresini tam olarak bilmediği için, kasabanın çeşitli sokaklarında kaybolur. Bu basit ama bir o kadar derin yolculuk, sadece bir çocuğun ne kadar kararlı olabileceğini değil, aynı zamanda İran kasabalarının insan ve çevre ilişkilerini de gözler önüne serer. Filmdeki minimalizm, aynı zamanda İran toplumunun sosyal yapısını ve halk arasındaki iletişimi yansıtır. Ahmed Poor, Kheda Barech Defai ve Iran Outari gibi oyuncuların yer aldığı Arkadaşımın Evi Nerede? şimdi Mubi’de…
Yorum Yaz